Branchenieuws

Burgemeester Wolfsen legt verantwoordelijkheid uitgaan bij horeca

Utrechtse kroegbazen die hun verantwoordelijkheid niet nemen als het gaat om veilig en verantwoord stappen, kunnen hun vergunning kwijt raken. Nieuwbakken burgemeester Aleid Wolfsen, voorheen PvdA-kamerlid (en fractiewoordvoerder justitiezaken), vindt het onverantwoord om door te schenken aan caf?zoekers die dronken zijn. Hij gaat daarover met de kroegbazen in gesprek, kondigde hij deze week aan. Dat meldt het blad Binnenlands Bestuur. Uit het overzicht van de politiecijfers van vorig jaar blijkt dat, tegen de trend van dalende criminaliteit in, het uitgaansgeweld is gestegen.

De stijging bedraagt weliswaar slechts drie procent, maar de problematiek baart hem zorgen, laat Wolfsen via zijn woordvoerder Pluup Bataille weten.
De nieuwe burgemeester was juist afgelopen weekend op stap met de politie. Bij de perspresentatie van de jaarcijfers kort daarna liet Wolfsen desgevraagd weten dat hij wil onderzoeken wat gemeente, politie en justitie extra kunnen doen om het uitgaansgeweld in te dammen.
Dat geweld heeft volgens de politie in bijna alle gevallen direct verband met alcoholgebruik. De horeca is dus ?verantwoordelijk, vindt de burgemeester. Waarschuwingen kunnen, indien de horecaondernemers daaraan geen gehoor geven, in het uiterste geval leiden tot intrekking van de vergunning, zei Wolfsen.
In Utrecht bestaat al een convenant Veilig uitgaan, tussen horeca, politie en gemeente, aldus Binnenlands Bestuur.