Branchenieuws

Biefstukprijzen schieten omhoog

De prijzen van biefstuk schieten omhoog en dus zijn de tournedos, entrecote en ribeye nog maar amper te betalen. Sommige inkoopprijzen zijn met vijftig procent gestegen en het eind van de prijsstijging is nog niet in zicht. De oorzaak? Meer mensen die zich biefstuk kunnen veroorloven ?de ban van Braziliaans vlees.

Door de hoge inkoopprijzen serveert de horeca kleinere porties, haalt het vlees van de kaart of durft de kosten simpelweg niet (volledig) door te berekenen. Sommige gasten betalen nu al tientallen procenten meer voor hun entrecote. Eigenlijk zou dit nog meer moeten zijn, maar dan lopen de gasten weg, vrezen diverse horeca-ondernemers. Met name de restaurants waar de biefstuk de voornaamste maaltijd is, zijn nu de dupe.

De enorme prijsstijging van biefstuk heeft twee oorzaken. Ten eerste zijn er in Rusland en China vandaag de dag steeds meer consumenten die zich nu ook het luxe vlees kunnen permitteren. Daardoor groeit de vraag en dus de prijs. Ten tweede is er sinds 1 februari een ban op Braziliaans vlees. Volgens het Productschap Vee en Vlees (PVV) is het namelijk niet duidelijk waar dit vlees precies vandaan komt en dat is wel belangrijk als het gaat om dierziekten. In sommige Braziliaanse provincies komt ook mond-en-klauwzeer voor, zegt de PVV.
Volgens een woordvoerder van groothandel Sligro haalt de horeca juist twee derde van zijn rundvlees uit Brazili?omdat het goed ?relatief goedkoop is. Het alternatief om vlees uit Argentini?n Ierland te halen is niet rooskleurig. Ten eerste verhogen de handelaren aldaar nu hun de prijzen en ten tweede is het de vraag of deze landen de grote vraag aankunnen.

De EU heeft inmiddels inspecteurs naar Brazili?estuurd om de boerderijen te keuren. Vleesimporteur Corn?endt van Van Ruiten Meat Trading en woordvoerder van de koepel van vleesimporteurs DMIA: „Dat gaat niet snel. De eerste 200 boerderijen zullen in de komende weken worden gecontroleerd. Maar in totaal gaat het om 7500 bedrijven. Dat duurt nog wel tot het eind van het jaar.”

Bovenstaand bericht is een bewerking van het artikel 'Biefstuk wordt weer elitevoer' in de Trouw van 11 maart 2008.