Biernieuws

Texelse Bierbrouwerij groeit door

De bierrevolutie is ook de Waddeneilanden niet voorbijgegaan. Texel telt zelfs vier brouwerijen. Al ruim 20 jaar is de Texelse Bierbrouwerij een boegbeeld. De landelijk bekende brouwerij groeit door en heeft plannen voor nieuwbouw.

Tekst: Gerard Molenaar

Cor Honkoop, sinds vorig jaar directeur van de Texelse Bierbrouwerij, is een paar dagen per week op Texel en een paar dagen op het kantoor in Rossem, waar verkoop is gevestigd. De bedrijfseconoom is een bier- en wijnliefhebber en met een vrouw die chef is, verrast hij vrienden regelmatig met mooie bierspijscombinaties. Hij voelt zich dan ook als een vis in het water bij de Texelse Bierbrouwerij.

Groeistuipen

Een wandeling door de brouwerij is de moeite waard. De koperen brouwinstallatie is een lust voor het oog. Het proeflokaal, waar de rondleidingen starten, is een plek waar het goed toeven is. In de zomer is er een groot terras. De brouwerij groeide hard door het landelijke succes van o.a. Texels Skuumkoppe en dat bracht groeistuipen met zich mee. ‘Mijn voorgangers hebben flink in de organisatie moeten investeren om de groei bij te benen. We hebben een professionaliseringsslag ingezet. We investeren bijvoorbeeld in onze mensen middels opleidingen. De groei in mensen en kwaliteit loopt in de pas met onze omzet.”

Texelse twist

Langs de hele Noordzeekust wapperen de vlaggen van Texels bier. In eerste instantie veroverde Texels Skuumkoppe, een dunkelweizen met Texelse twist, Nederland. Het succes had gevolgen op Texel: de brouwerij, gevestigd in een oude zuivelfabriek in Oudeschild, groeide en groeide en biedt nu werk aan zo’n 80 medewerkers. Het is ook een toeristische attractie van jewelste, met een mooi proeflokaal en rondleidingen. De Texelse Bierbrouwerij is geen typische ‘crafty’ brouwerij. Verwacht hier geen hopbommen. De 12 ‘vaste’ bieren zijn klassieke bierstijlen in een Texels jasje. Texels Skuumkoppe is goed voor een groot deel van de omzet. Verder natuurlijk een dubbel, een tripel, een Irish red en andere bekende stijlen. En deze maand een nieuw witbier genaamd Skiller Wit in Belgische stijl. “Maar wel weer met die typische Texelse smaak”, zegt Honkoop. Daarnaast uiteraard een reeks mooie en succesvolle seizoensbieren.

Toegankelijk

Volgens Honkoop is juist de toegankelijke, typisch Texelse  smaak de sleutel tot het succes van de Texelse bieren. ‘Hardcore beergeeks vormen maar een klein deel van de speciaalbierliefhebbers. Met onze bieren zijn we in heel veel goede biercafés en bierspeciaalzaken een vaste waarde. En hoewel de Skuumkoppe belangrijk is en nog altijd doorgroeit, komt een ander aanzienlijk deel van onze omzet inmiddels van onze andere bieren. Ondanks dat de concurrentie daar een stuk steviger is komen we over het algemeen goed uit het gevecht om schapruimte en tapkranen. De Texels Blond die we vorig jaar hebben geïntroduceerd gaat erg goed. Herkenbaar als een blond, maar door de toevoeging van zeevenkel toch weer anders, door de subtiele bitterheid.”

Relevant blijven

De Texelse bieren hebben iets herkenbaars door de volmondige smaak, vindt Honkoop, die wel wat uitdagingen ziet voor de brouwerij. “We moeten continu aan ons assortiment werken om relevant te blijven en mee te gaan met de consument. Daarnaast willen we de verkrijgbaarheid in horeca en retail verder vergroten. En last but not least moeten we aan ons merk blijven werken. We zijn een heel sterk merk geworden, ook ver buiten Texel, en dat willen we zo houden.”

Thuisbasis belangrijk

 “We verkopen landelijk, maar onze thuisbasis is erg belangrijk”, zegt marketingmedewerker Lianne Ter Steege die op de brouwerij werkt. “We zijn bij veel events op het eiland betrokken. Onze grondstoffen zijn ook zoveel mogelijk afkomstig van Texel. Mensen die iets met Texel hebben, drinken graag thuis ook een Texels speciaalbier. Dan denken ze weer terug aan mooie momenten op Texel. De combinatie van toegankelijke bieren en dat eilandgevoel, is de basis voor ons succes.”

Kwaliteit belangrijk

Heel Texel is trots op het succes van de brouwerij, die plannen voor nieuwbouw heeft. Het wachten is tot de vergunningen rond zijn. “En dan gaan we een prachtige op de omgeving afgestemde nieuwe brouwerij neerzetten”, zegt Honkoop, zonder verder een tip van de sluier op te willen lichten. Kwaliteit is belangrijk voor de brouwerij. De kwaliteitsmanager en een eigen lab zorgen voor een constante kwaliteit. De bieren worden afgevuld op flessen en fusten. En blik? “Als de consument het wil zullen we dat gaan doen”, zegt Honkoop.

Lees in de digitale editie van Entree een artikel over Texelse brouwers. Dit artikel is geschreven vóór de horecasluiting als gevolg van de coronacrisis