MICHELIN Gids onthult weer drie nieuwe restaurants voor 2022

MICHELIN Gids onthult weer drie nieuwe restaurants voor 2022

Op 28 maart 2022 maakt Michelin bekend welke restaurants een (nieuwe) ster krijgen, hun ster(ren) behouden en wie zijn/haar ster(ren) kwijtraakt. Michelin onthult elke maand drie namen die opgenomen worden in de selectie. Ontdek hieronder de nieuwe restaurants die de MICHELIN inspecteurs in Nederland hebben geselecteerd.

Elke maand nieuwe namen. Dit zijn de restaurants voor de Michelin Gids 2022 tot nu toe:

Elke derde woensdag van de maand worden enkele restaurants bekendgemaakt die hun intrede maken in de MICHELIN Gids Nederland. Het gaat hier om restaurants die worden opgenomen in de MICHELIN Gids Nederland. Het zou dus kunnen dat deze restaurants op 28 maart een MICHELIN ster of een groene MICHEL sterren krijgen. Ontdek hieronder de nieuwe restaurants die de MICHELIN inspecteurs in Nederland hebben geselecteerd.

December 2021


Restaurants Michelin Gids 2022
Restaurant 273

Restaurant 273 - Tommy den Hartog [Utrecht]

“Tommy den Hartog combineert het beste van twee werelden. Zijn restaurant oogt elegant, al zorgen de koperen en turquoise kleuren voor een contemporaine feel en kan u uw ogen niet afhouden van de open keuken (de chef’s table ziet er top uit!). Het bord volgt naadloos: klassieke cuissons en wereldse inspiraties komen hier mooi samen op het bord.”, aldus de MICHELIN Gids. Ze geven ook lovende woorden over de gerechten van Restaurant 273. “Kalfszwezeriken begeleidt de chef bijvoorbeeld met een jus de veau die is geparfumeerd met kruidnagel en sinaasappel, waarmee hij zijn bereiding diepgang geeft. Chef Den Hartog tovert even gezwind een lekker vegetarisch gerechtje op het bord. Of laat u gerust verleiden door een van zijn oesterbereidingen, zoals de combinatie van oester met een pittige steak tartaar. Utrecht heeft er met Restaurant 273 een fijn zaakje bij!”

Lees ook: Restaurant 273 zet Utrecht weer op de culinaire kaart

Vive La Vie - Jeroen Sportel [Groningen]

“Het sfeervolle Vive La Vie, dat ondergebracht is in een nostalgisch pand hartje Groningen, bedient u op uw wenken. Jeroen Sportel werkt enkel met een verrassingsmenu om in te kunnen spelen op de seizoenen en het marktaanbod. Van bij de eerste hap bewijst hij dat hij uw vertrouwen meer dan waard is.” Over de gerechten valt te lezen dat Jeroen Sportel wel van een uitdaging houdt. “Bij een feilloos in de pan gebakken schol serveert hij bijvoorbeeld een beurre blanc die opgepept wordt met de kruidigheid van vadouvan. Chef Sportel durft ook wel uit te dagen, bijvoorbeeld door cantharellen te verwerken in een dessert met chocolade en bramen. Het is in dergelijke combinaties dat u het talent van deze man herkent.”

Porta Sud - Ralph Geerts [Breda]

Ralph Geerts haalde blijkbaar zijn inspiratie voor Porta Sud uit zijn familiereizen op een camping langs het Gardameer. “Daar werd Ralph Geerts verliefd op de verleidelijke smaken van de Italiaanse keuken. In Porta Sud trakteert hij u op een contemporaine interpretatie van zuiderse smaken met de zuiverheid die we kennen van de Nordic keuken.” Een cannelloni vult hij bijvoorbeeld met stukjes oosterscheldekreeft, witte en groene asperges en een eieremulsie. Hij bestrooit de smakelijke pasta met peterselie, truffel, pecorino en wat fijne olijfolie. Dit gerecht typeert de aromatische keuken van Ralph Geerts.

November 2021


Restaurants Michelin Gids 2022_Flore
Flore

Flore - Bas van Kranen - Amsterdam

“Bas van Kranen heeft Bord’Eau laten vervellen tot Flore, een restaurant dat volledig aansluit bij zijn visie van gastronomie. Flore is een prachtexemplaar van contemporain comfort met heel wat natuurlijke elementen. En dat is geen toeval, want chef Van Kranen kookt ook dichter bij de natuur. Hij legt nog meer de nadruk op groenten, duurzaamheid en lokaal. Zijn originele gerechtjes zijn keer op keer explosief en gedetailleerd. Een ziltige Japanse flan bedekt hij bijvoorbeeld met zachte scheermesjes, kaviaar en een marbré van mossel. Garnalen van indrukwekkende kwaliteit combineert hij dan weer met een fijne consommé van abrikozen en net genoeg peper. Dit soort creatieve lekkernijen, zeer zuiver en persoonlijk, tonen het talent van chef Van Kranen aan.”, aldus de MICHELIN Gids.

Restaurant Flore is dit jaar ook genomineerd voor de Entree Awards in de categorie ‘Best New Dining Experience’.

Pikaar - Cas Pikaar - Hilvarenbeek

Ook Cas Pikaar wordt omschreven als groot talent. “We kennen de chef vooral van Bib Gourmand DOYY in Eindhoven. Dit jaar opende hij zijn eigen stek in Hilvarenbeek. Pikaar is een warm en chic restaurant, een zaak waar u van jeugdig enthousiasme proeft. Deze technisch sterke chef verwent u zowel met creatieve bereidingen als een eigen interpretatie van de tournedos Rossini. Aziatische invloeden zijn hier nooit ver weg. Een gerecht rond coquilles tilt de jonge chef bijvoorbeeld heel mooi op door er een beurre blanc van kombu bij te serveren. Het fijne samenspel van texturen en uiteenlopende smaken past helemaal in de huidige tijdsgeest. Chef Pikaar zoekt naar eigen zeggen graag contrasten op, zonder uit de bocht te gaan.”

Bistro Aragosta - Jan Gerard van der Wal en Wouter Brandsema - Leeuwarden

MICHELIN Gids omschrijft Bistro Aragosta als een echte bistro, maar dan wel in een warme en stijlvolle uitvoering. “De keuken zit op dezelfde lijn: vooral klassiek Frans, met hier en daar een Italiaanse uitspatting. Op het karkas gebraden duif, ganzenlever, ossentong. Dat zijn de sterren van deze gezellige bistro. Lamsnek wordt bijvoorbeeld met rozemarijn en knoflook in een eigen jus gegaard, en in een cocotte onder bladerdeeg gebakken. De diepgaande smaken zijn geweldig, het frisse slaatje en de fijne vinaigrette erbij maken dit gerecht helemaal af. Bistro Aragosta is een hartverwarmende plek in Leeuwarden. Een must voor liefhebbers van lekker eten à la française.”

Oktober 2021


Restaurants Michelin Gids 2022_Triptyque
Triptyque - ©kris vlegels

Triptyque - Niven Kunz - Wateringen

In het voormalige gemeentehuis van Wateringen is restaurant Triptyque van Niven Kunz te vinden. Chef Kunz staat al jarenlang bekend om zijn groentekeuken en om zijn 80/20 filosofie. MICHELIN heeft lovende woorden voor dit groenterestaurant: “Bij Triptyque proeft u het terroir van het Westland, alom bekend voor zijn glastuinbouw. De chef sublimeert die geweldige producten met de creativiteit die hem typeert. Aubergines pekelt en prest hij bijvoorbeeld, om ze vervolgens te lakken met aceto balsamico. Dat levert een geweldige balans op tussen zoetigheid en frisse zurigheid, en dan zeker in combinatie met zachte geitenkaas en een frisse basilicumolie.”

Zoldering - Amsterdam

‘Een wijnkaart die kan concurreren met de beste in Amsterdam’, zo noemt MICHELIN de wijnkaart van het Amsterdamse restaurant Zoldering. “Hier is geen plaats voor poespas, maar des te meer voor de gezelligheid van samen lekker tafelen. Een vegetarische interpretatie van filet americain gemaakt met tomaat, rosé gebakken boerderij-eend en borlottibonen met een jus vol diepgang, een originele croissantbereiding met bramen en pistache-ijs, … Je weet hier niet wat eerst te kiezen!”

Chez Brochard - Esther en Koos Brochard - Harderijk

“U eet in een gezellig huisje aan een antieke Scheepshelling, omgeven door een charmant maritiem decor en met uitzicht op de botters (check zeker het terras). De gastheer staat steeds paraat voor een hartelijke ontvangst en goed advies over een lekker glas wijn. Dat kan bijvoorbeeld Tulp van het lokale wijngoed Wilgenhorst zijn, en dat is geen toeval. De Franse keuken krijgt hier namelijk een Nederlands karakter. Ingrediënten uit de regio, denk aan Veluws ree of schol uit de Noordzee, worden hier namelijk met respect behandeld. De chef geeft ze de hoofdrol in gerechten die weldoordacht zijn. Leuke details zorgen voor smaakschakeringen en fijne texturen, zonder generositeit uit het oog te verliezen. Een beurre blanc parfumeren met savora mosterd, gefrituurde garnalenkopjes als krokantje, … Lekker!”