KHN: Verlenging lockdown bittere pil voor horecaondernemers

KHN: Verlenging lockdown bittere pil voor horecaondernemers

Vanavond maakten premier Rutte en minister De Jonge bekend dat de huidige maatregelen tot en met 14 januari worden verlengd. Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vindt het uitermate teleurstellend dat de lockdown opnieuw plaatsvindt in de periode die voor de horeca zó belangrijk is.

Verlenging van de avondlockdown bittere pil voor horecaondernemers

Met het verlengen van de maatregelen hoopt het kabinet de dalende trend van de coronacijfers door te zetten. “Het is goed om te horen dat het kabinet nu al de knoop doorhakt om de steunpakketten door te trekken tot en met Q1 2022. Hier heeft KHN in aanloop naar de persconferentie ook op aangedrongen. Nu is het belangrijk dat er zo snel mogelijk een exit strategie komt om te voorkomen dat de branche keer op keer te maken krijgt met strenge maatregelen. Tevens moeten er structurele financiële oplossingen komen die verder gaan dan alleen de TVL en NOW”, aldus de KHN.

Feestmaand valt in duigen

De decembermaand staat in de horeca normaal in het teken van veel festiviteiten zoals bedrijfsfeesten, (kerst)borrels, uitgebreide diners of weekendjes weg. KHN: “Nu de avondlockdown is verlengd, valt dit voor het tweede jaar op rij allemaal weg. Feesten en (catering)partijen zijn volop geannuleerd tot ver in Q1, restaurants kunnen geen diner op locatie aanbieden en ook de hotellerie heeft het enorm zwaar. Na de persconferentie van eind november nam het aantal annuleringen rap toe en zijn er nog nauwelijks reserveringen. Nu er na 17.00 uur niets meer te doen is en alleen dineren op de kamer overblijft, is de sjeu er - ondanks de creativiteit van heel veel ondernemers - voor veel gasten vanaf.”

Voortzetten compensatie Q1 goede zaak

“Toen wij in de gaten kregen dat verlengen van de maatregelen onvermijdelijk bleek, hebben wij bij het kabinet aangedrongen op verlenging van de steunmaatregelen. Het is dan ook goed om te horen dat het kabinet nu al het besluit heeft genomen de compensatie voor ondernemers door te trekken tot en met Q1 2022. Nu is het cruciaal dat het kabinet met dezelfde voortvarendheid invulling geeft aan de vandaag aangenomen motie, waarin het kabinet wordt opgeroepen om met een aparte TVL-startersregeling te komen voor alle ondernemers die tussen 1 juli 2020 en 30 september 2021 zijn ingeschreven in het handelsregister”, aldus KHN-voorzitter Robèr Willemsen.

Exit strategie voor maatregelen en financiën

KHN roept het kabinet op om de zorgcrisis structureel aan te pakken. Daarnaast is het voor de horecabranche belangrijk dat er zo snel mogelijk duidelijkheid komt voor de komende weken, maar ook voor de komende jaren. “Horecaondernemers snakken naar perspectief; ze willen weten waar ze aan toe zijn en gericht plannen kunnen maken voor het voortbestaan van hun bedrijf.” KHN heeft bij het kabinet al meerdere malen suggesties aangedragen voor een exit strategie.

Voorkom ‘jojo-lockdowneffect’

Een duidelijke visie én plan moet voorkomen dat we keer op keer te maken krijgen met nieuwe maatregelen. “Het jojo-effect van telkens open en dan weer dicht maakt onze branche kapot. Het nieuwe kabinet zal de zaken voortvarender moeten aanpakken dan het demissionaire kabinet. Er moet een duidelijk plan komen, waarmee de restricties op korte termijn los kunnen worden gelaten. Minstens zo belangrijk is dat er een duidelijke strategie komt die beschrijft hoe we kunnen voorkomen dat we keer op keer in een lockdown-situatie terechtkomen omdat de zorg het niet aan kan. Premier Rutte heeft vanavond aangekondigd hier al mee bezig te zijn. Nu is het belangrijk dat dit plan zo snel mogelijk concreet wordt gemaakt”, aldus Willemsen.

Financieel plan voor de langere termijn

Een helder financieel plan voor de langere termijn is cruciaal om de horeca weer perspectief te bieden. “Dit betekent dus niet alleen een langere voortzetting van compensatie, maar ook een schuldsaneringsfonds, investeringsfonds en transitiefonds (zie KHN-steunbegroting). Voorlopig zijn we nog niet van het coronavirus af. Dit betekent dat we ook de komende jaren serieus rekening moeten houden met beperkende maatregelen voor horeca. Ondernemers moeten daarom structureel geholpen worden als zij daardoor in de financiële problemen komen. Dit gaat verder dan compensatie middels de NOW of TVL. De sector zal ook ondersteund moeten worden bij het aanpassen van bedrijfsconcepten aan een nieuwe realiteit.” KHN gaat hierover graag in gesprek met het kabinet.