house of bird oprichters
Dranken
Foto Oprichters Bird Brewery van links naar rechts: Teun IJff, Rik van den Berg en Ralph van Bemmel
Biernieuws
Foto Oprichters Bird Brewery van links naar rechts: Teun IJff, Rik van den Berg en Ralph van Bemmel

Ralph van Bemmel over House of Bird in Diemen

Middenin de coronacrisis opende Bird Brewery in het Amsterdamse Diemerbos het eigen proeflokaal House of Bird. We stellen ondernemer en mede-oprichter Ralph van Bemmel vijf vragen.

Tekst: Gerard Molenaar

1. House of Bird ging open in de coronacrisis. Hoe was dat?

“Op 5 mei openden wij onze buitendeuren voor take away. Een paar honderd mensen kwamen hier op af en dat was heel gek omdat ze niet op het terrein mochten blijven. Gelukkig is sinds juni het grote terras open en vliegen er sindsdien heel veel mensen binnen. We horen van verschillende gasten dat het grote terras, de natuurlijke ligging en het gratis parkeren op de rand van Amsterdam juist in deze tijd een reden zijn om House of Bird te bezoeken. Verder is ook de verhuur van de verschillende ruimtes sinds deze maand echt aangetrokken.”

2. House of Bird is open, maar zonder brouwerij. Een bewuste keuze?

“Het proeflokaal ligt in een natuurgebied, waardoor een brouwerij op deze plek niet haalbaar is. Er is wel een Brouwlab, waar we nieuwe bieren in het klein testen. Dit is ook de plek waar onze gasten meer leren over het brouwproces. Verder was het voor ons vooral belangrijk om een plek te openen die in alles Bird Brewery ademt; kenmerkende illustraties, een breed assortiment bieren en omgeven door prachtige natuur. Een plek waar elke vogelaar kan genieten van alles wat wij te bieden hebben.”

3. Vertel eens iets over jullie concept?

ralph bemmel oprichter bird brewery“House of Bird is een plek waar natuur, speciaalbier en kwalitatief goed eten bij elkaar komen. Onze bieren staan centraal en de bierspijscombinaties staan op de lunch- en dinerkaart. Op het grote terras hoor je bovendien de vogels fluiten. Helemaal zoals dat hoort bij Bird Brewery. Daarnaast verhuren we verschillende ruimtes - broedplaats, kraaiennest en de birdroom - voor vergaderingen, bedrijfsborrels en dergelijke. In de toekomst willen wij ook evenementen in het Diemerbos organiseren.”

4. Hoe ziet de bierkaart eruit?

“In het proeflokaal hebben we achttien kranen met voornamelijk onze eigen bieren - van Bird Brewery - op tap. Een ipa, wit of een chocoporter: er is keuze genoeg. Op fles hebben wij bovendien een kleine selectie met exclusieve bieren van andere brouwerijen. Helemaal bijzonder is ons eigen huisbier Thuisfluiter. Dit pils-achtige type is speciaal gebrouwen voor House of Bird en exclusief verkrijgbaar in ons proeflokaal. Ook staan er verschillende specials op de kaart, die je zeer waarschijnlijk niet meer tegen komt bij andere horecazaken.”

5. Deze mijlpaal is bereikt; wat is de volgende? Eigen ketels?

“We zijn een aantal weken open, dus echt volop aan het genieten van deze mijlpaal. Bovendien hebben wij een terrein van vijfduizend vierkante meter, waar wij ook in de aankomende maanden nog veel gaan doen. Een kruidentuin en vogelroute voor kinderen staan onder andere op de agenda. Natuurlijk denken we ondertussen wel na over eventuele andere stappen: een tweede House of Bird, fysieke brouwerij of wellicht iets heel anders. Verder zijn wij zijdelings betrokken bij localnatureguide.com: een platform voor natuurgidsen. We blijven lekker bezig met onze passies: natuur en bier.”