Je ziet ze steeds meer, inmiddels ook ver buiten de Randstad: wijnbars. Wat maakt ze zo bijzonder? En welke zijn een bezoekje meer dan waard? Vier opmerkelijke horecagelegenheden waar wijn centraal staat.
Tekst: Lisette Jongerius
Shiraz Jardins Des Vins, Amsterdam
Bij deze wine- en foodbar aan de Lijnbaansgracht staan mensen dikwijls buiten te wachten op een tafeltje. Niet verwonderlijk want Shiraz werd in 2019 verkozen tot Winebar of the Year. In een setting van Franse huiselijkheid met oosterse accenten en 64 zitplaatsen – en een groots terras omringd door honderd jaar oude platanen – vind je meer dan 260 verschillende wijnen. Daarnaast worden er ruim dertig bijpassende gerechtjes aangeboden. “Toegankelijk genieten van wijn en spijs, in een setting die warm, informeel en romantisch is, daar gaan we voor. Net als topkwaliteit, dat zit er bij onze sommeliers, assistenten en koks ingebakken”, aldus eigenaren Anita Boezaard (chef-kok) en Wim Wiersma (gastheer).
Proeflokaal 1574, Leiden
‘De wijnhuiskamer van Leyden’ prijkt op de gevel van Proeflokaal 1574. Eigenaar is Maarten van den Dries die wijnimporteur is en Wijnfestijn schreef. Zijn zaak – die drie jaar geleden werd geopend – is naar eigen zeggen ‘een weerspiegeling van mijzelf’. Passie en kennis zijn de kern van het proeflokaal, waar zo’n tweehonderd verschillende wijnen verkrijgbaar zijn. “Hier is alles begrijpbaar, toepasbaar en toegankelijk, voor fatsoenlijke prijzen. Een glas kost gemiddeld zo’n zes à zeven euro, hoger dan twaalf euro gaan we niet. Bovendien triggeren we onze gasten voor verrassende wijn-spijs-combi’s.” En dat alles in een monumentaal, Anton Pieck-achtig pand. “Ik heb nog nooit een zaak gehad die zo vaak wordt gefotografeerd!”
Nic & Ik, Zutphen
Een trendy wijnbar met internationale allure, daarvoor hoef je allang niet meer louter in de Randstad te zijn. Neem Nic & ik in Zutphen, van Nicolai Huls en zijn ‘tweede ik’, echtgenote Bibi Bodegom. In het rijksmonument uit 1641 kunnen wijnliefhebbers kiezen uit ruim veertig verschillende wijnen. “Bij vrijwel elke wijn heeft ons kleine maar gepassioneerde team een persoonlijk verhaal te vertellen”, aldus Bodegom. Zoals bij de Karanika Brut Cuvée Spéciale, een mousserende wijn van de xinomavro-druif uit Griekenland, die Huls ontdekte tijdens een zakenreis naar Athene. Verder kent Nic & ik een wisselende menukaart met gerechtjes, steeds met een wijnsuggestie erbij. “Zo willen we onze gasten een feestelijke wijn-spijsbeleving bezorgen. Daarbij zijn we altijd op zoek naar nieuwe mogelijkheden en nieuwe smaken. Zo blijven we onze gasten verrassen.”
Pinot, Breda
Mond-tot-mondreclame en trouwe gasten zorgen dat het aan de lopende band vol zit bij Pinot. Deze wijnparel is te vinden in hartje Breda, in een monumentaal pand uit de zestiende eeuw. “Pinot is een wijnbar met een sterrenbeleving”, aldus eigenaar en sommelier Martijn Roos. “Behalve dat gasten de keuze hebben uit meer dan driehonderd verschillende wijnen zijn we ook nog eens een volwaardig restaurant. Zo bieden we een uniek zevengangen verrassingsmenu aan, waarbij de chef-koks samen met onze vier sommeliers verzinnen wat je eet en drinkt, zodat wijn en spijs perfect op elkaar zijn afgestemd.” Wijnliefhebbers die hun kennis willen verbreden zijn bij Pinot eveneens aan het juiste adres, gezien de bijhorende wijnschool en het aanbod van verschillende (online) masterclasses. Verder worden er maandelijks afwisselende wine tastings gehouden in de historische gewelvenkelder van het pand.