Hotel Piet Hein Eek

Hotel Piet Hein Eek: slapen tussen kunst, design en antiek

Designer Piet Hein Eek opende in oktober officieel zijn hotel. Hotel Piet Hein Eek bevindt zich op de bovenste verdieping van de ‘fabriek’ van Piet Hein Eek. Met de komst van het hotel is dit de eerste keer dat de gast volledig ondergedompeld kan worden in het materiaal, kleur, design, antiek, kunst, muziek en gastvrijheid van Eek. Bekijk alle foto’s van het hotel onderaan dit bericht.

Foto’s: PHE, Nick Bookelaar

Hotel Piet Hein Eek

Designer Piet Hein Eek opende in de zomer van 2021 zijn hotel aan de Strijp-R in Eindhoven. Het hotel is te vinden in het gebouw van een oude fabriek uit de jaren vijftig en is sinds 2010 het onderkomen van Piet Heijn Eek en een aantal andere creatieve bedrijven en designstudio’s. “De doelstelling was om een fysieke plek te creëren waar we in een zo ruim mogelijke context konden laten zien wat we doen en maken. Een winkel, showroom, galerie, restaurant en evenementenruimte waren van meet af aan onderdeel van de plannen. Met de werkplaats als kloppend hart in een pand vol vormgeving, kunst en cultuur hebben we een plek gerealiseerd die door steeds meer mensen werd gewaardeerd en bezocht; mensen uit onze directe omgeving maar ook en steeds meer van heinde en verre. Met de toevoeging van het hotel willen we de beleving compleet maken en vooral nog duidelijker maken dat we met wat we doen proberen op een vanzelfsprekende manier een goed gevoel te geven, juist niets bijzonders dus!” Op de tweede verdieping van het pand komt dit het beste tot uiting. Dit is de plek waar de lobby te vinden is.

Multifunctionele Lobby

In de lobby worden de gasten ontvangen, het keukenblok dient hier zowel als receptie, bar en keuken. Dit wordt gezien als de huiskamer van het hotel. Het restaurant is geïntegreerd in de lobby en deze zijn onderdeel van de Wonderkamer. Hier verdwaal je tussen kunst, antiek en design.

Hotel Piet Hein Eek

De Wonderkamer

De Wonderkamer is jaren geleden ontstaan omdat er bezuinigd moest worden. De twee verdiepingen van elke 500 vierkante meter deden dienst als ruimte voor de tentoonstelling. Het organiseren van tentoonstellingen leverde alleen bijna niets op. Er werd besloten om de ruimte anders te gebruiken. “Het is nu een labyrinth van ruimtes om kunst en design te exposeren. Waarmee het de perfecte plek is om diners, vergaderingen en recepties te organiseren. Het werk in de Wonderkamer verandert voortdurend, maar waarschijnlijk heeft de ruimte zelf nu zijn definitieve vorm en functie gevonden. Het is in een permanente staat van verwondering, vandaar de naam Wonderkamer.”

Onderdeel van de Wonderkamer zijn ook ‘De Nachtwacht’, een vergader- en ontbijtruimte en een appartement. ‘De Nachtwacht’ is gemaakt door Teun Zwets. Deze kamer is gemaakt van afgedankte plaatmaterialen uit de werkplaats en beschilderd met overgebleven verf. De kamer is zowel een functionele ruimte als een kunstwerk. Overdag is het toegankelijk voor de gasten en bezoekers als onderdeel van de Wonderkamer-galerij. 's Nachts is het de thuisbasis van de Nachtwacht die de wacht houdt voor de hotelgasten.

Vergaderen

In het hotel is het ook mogelijk om een vergaderruimte te huren. De vergaderruimte is net als alle andere ruimtes af te sluiten voor publiek, maar indien ze niet in gebruik zijn, staan de deuren open en worden ze onderdeel van de Wonderkamer. In de vergaderruimte zijn schilderijen te zien die gemaakt zijn van afgedankte kantoorplanten en oude plastic zakken. De marshmallow-achtige betonnen wand is gemaakt van oud matrasschuim.

De hotelkamers

Alle dertien kamers bevinden zich in een lange gang op de derde verdieping. Elke kamer heeft een eigen kleurthema en wordt gekoppeld aan een kunstenaar die terug te vinden is in de gallerie. Alle kamers worden ingericht door de kunstenaar met zelf ontworpen meubels. De dertien kamers zijn ontworpen door: Daniel Ruanova, Bert Teunissen, Sjimmie Veenhuis, Gabriel Roca, Willem van den Hoed, Jan van der Ploeg, Reinoud van Vught, Tom Claassen, Peter van der Heijden, Marc Ruygrok, Tokihiro Sato, Marc Mulders en Piet Hein Eek (kamer 10) zelf.

Op de hoogte blijven van het nieuws uit de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Tags: