horeca noodklok omvallen
Branchenieuws

Horeca luidt noodklok: dreiging om te vallen

Volgens de berichtgeving van de afgelopen dagen, waaronder het laatste OMT advies en gesprekken die KHN voert met de overheid en MKB-Nederland, lijkt de kans dat er op korte termijn versoepelingen voor (delen van) de horeca komen uitermate klein. De Horeca luidt de noodklok: een fors deel van de sector staat op omvallen. 

Grote zorgen om toekomst horeca

Het toekomstperspectief is deze week volledig weggeblazen: de financiële gevolgen vanwege de overheidsmaatregelen zijn desastreus. Dit zorgt voor een uitermate somber beeld voor de horeca voor de komende 1,5 maand.

KHN maakt zich daarom grote zorgen over het toekomstige horecalandschap. Uit een recente enquête van KHN blijkt dat horecaondernemers verwachten dat de omzet in 2020 met 50% zal dalen ten opzichte van 2019. Inmiddels is er door ondernemers 3,5 - 4 miljard euro aan reserves en privévermogen in hun bedrijf gestoken. De reserves zijn nu op, horecabedrijven staan op omvallen en de sector kan niet langer wachten op openingsperspectief.

De horeca kan en wil op een veilige manier, volgens protocol en mét slimme maatregelen, zo snel mogelijk de deuren openen, maar dat wordt gezien de uitspraken van de laatste dagen dan na de kerstvakantie. Aanvullende steun op korte termijn is keihard noodzakelijk om te voorkomen dat meer dan 50% van de sector op korte termijn failliet gaat. KHN roept het kabinet op daar per omgaande uitsluitsel over te geven.

Horeca staat op punt van omvallen

lege tafels horeca noodklokKHN maakt zich hard voor een spoedige heropening van de sector. Achter de schermen wordt er met partners (MKB-Nederland en VNO-NCW) alles aan gedaan om tot veilig en verantwoorde heropening te komen, maar de ministeries staan hierin grotendeels stil. Vorige week gaf premier Rutte aan dat er pas met fieldlabs gestart kan worden als we in fase waakzaam zitten. Dit is te laat! Er is geen perspectief, aanvullende steun blijft veel te lang uit, de uitrol van de NOW-regeling en de TVL laat erg lang op zich wachten en ook starters met verkeerde sbi-codes staan nog steeds met lege handen; de branche staat op omvallen.

Fieldlabs hadden de afgelopen weken al gestart moeten zijn. Gezondheid en verantwoord ondernemen in de horeca hoeven elkaar zeker niet te bijten. KHN is ervan overtuigd dat de uitkomsten van de fieldlabs bevestigen dat de horeca op een verantwoorde manier open kan, ook op basis van de rapportage van het rapport van het Crisislab. 

Met die maatregelen moet een verantwoorde opening van de horeca mogelijk zijn. Liefst zo snel mogelijk, maar uiterlijk na de kerstvakantie op 12 januari.

Kabinet moet nú doorkomen met extra steun!

100% verplichte sluiting, betekent 100% compensatie. Extra financiële ondersteuning bovenop het bestaande steunpakket is keihard noodzakelijk (zie infographic). Dankzij de intensieve lobby van KHN vinden er in Den Haag gesprekken plaats over aanvullende steunmaatregelen. Begin december komt hier ook een Kamerbrief over, maar de horeca kan daar niet langer op wachten. De problemen zijn nu! Bij een groeiende groep horecaondernemers loopt het water inmiddels naar binnen, dat ze bijna in staat zijn om de zaak gewoon open te gooien.

Oproep aan kabinet: duidelijkheid na ministerraad

KHN roept het kabinet dringend op om morgen na de ministerraad direct met meer duidelijkheid te komen, in ieder geval over extra financiële steunmaatregelen voor de horeca. De situatie is kritiek, de pijn en onzekerheid zijn enorm groot; horecaondernemers trekken het niet meer. Er is per direct aanvullende steun en perspectief nodig.