HOF in Haarlem

Het veelzijdige HOF in Haarlem opent tussen 2023 en 2025

Het rijksmonument De Egelantier in Haarlem wordt herontwikkeld tot HOF. Ontwikkelaar Lingotto en Amsterdam Village Company van Paul Hermanides realiseren hier de komende jaren een boetiekhotel, café-restaurant, woningen voor kunstenaars en zalen voor culturele invulling. HOF in Haarlem is daarmee een combinatie van horeca en cultuur.

Tekst: Kristi Houtkamp


HOF in Haarlem

HOF in Haarlem, wat houdt het precies in?

HOF in Haarlem bestaat straks uit een boetiekhotel van vijfennegentig kamers, acht woningen waar Haarlemse kunstenaars permanent gaan wonen, twee woningen waar internationale kunstenaars tijdelijk hun intrek kunnen nemen, een café-restaurant en twaalf zalen. De link tussen horeca en cultuur wordt de onderscheidende factor.

Wie zijn de eigenaren?

Lingotto, ontwikkelaar van onder meer de A’DAM Toren en De Lichtfabriek Haarlem, en Amsterdam Village Company (o.a. Hotel Arena in Amsterdam) van Paul Hermanides wonnen de door de gemeente Haarlem uitgeschreven pitch. Hermanides: “Daar zijn we enorm trots op. Samen gaan wij het gebouw aankopen.” Hij is ook vereerd dat hij als ‘Amsterdammer’ voor dit project werd gevraagd door Lingotto. “Ik was bezig een aantal zaken af te stoten, maar dit voelt zó goed. Haarlem is een leuke stad. Bevatbaar. En dit project is uniek. Het gedachtegoed heeft overeenkomsten met Hotel Arena.”

Waar vind je HOF?

HOF komt in het monumentale gebouw De Egelantier in Haarlem, aan de rand van het centrum. “Het concentreert zich rondom het oude binnenhof. HOF legt de verbinding met de omgeving via vier verschillende doorgangsroutes die meegaan in de karakteristiek van de straat”, vertelt Hermanides. Het is een uitnodiging aan de bewoners, hoopt hij. “Zij kunnen er straks wandelen, van een hapje en drankje genieten en een voorstelling of expositie bezoeken.”


HOF in Haarlem

Hoe ziet het interieur eruit?

De kamers krijgen de allure die hoort bij het viersterrenniveau. “In het hotel en het café-restaurant worden de oude monumentale elementen gecombineerd met een modern design, wat het ruimtelijk maakt en tegelijkertijd de Haarlemse historie eer aandoet.”

Hoe speelt cultuur een rol?

Het cultuurprogramma zal een belangrijke rol gaan spelen. “Er wonen straks niet alleen kunstenaars uit Haarlem, maar ook uit andere landen. Hoe mooi zou het zijn om werk van hen te exposeren?” Dat cultuurprogramma was ook een van de voorwaarden die de gemeente Haarlem stelde. “In Haarlem is een hotelstop, dus het is heel bijzonder dat we dit mogen realiseren.” HOF gaat samenwerken met een aantal culturele instellingen uit Haarlem, vertelt Hermanides. “We realiseren twaalf zalen voor evenementen. Zo wordt HOF straks niet alleen een interessante bestemming voor een bepaalde groep toeristen, maar krijgen ook Haarlemmers er een bijzondere plek bij.”

Wanneer opent HOF?

HOF opent tussen 2023 en 2025.