helling 7

Circulair restaurant Helling 7 geopend in Amsterdam

Begin november opende restaurant Helling 7 haar deuren aan het IJ in Amsterdam. Het restaurant ligt op een helling die onderdeel is van scheepswerf Damen. Eigenaar Daan Bonsen bedacht samen met Maverick Bouw en Apenkooi Events het concept. Helling 7 is circulair gebouwd van oude materialen van de Werf.

Duurzaam concept


helling 7

Helling 7 is een oude werfkantine met een modern jasje. Het restaurant met terras ligt op een plat dak waar vroeger boten op werden gerepareerd en kijkt uit op zowel het IJ als Kraanspoor. Bij de bouw van het restaurant zijn zoveel mogelijk materialen hergebruikt. Dit maakt het concept duurzaam. “Bijna geheel met staalrestanten, oude lastorens en oude houtplaten van boten is dit enorme gevaarte in corona tijd neergezet”, vertelt Bonsen. De houten vloer is gemaakt van een voormalig scheepsdek en de palen in de constructie van het restaurant zijn oude stempels die schepen ondersteunden wanneer deze te water werden gelaten. Bonsen wil aankomende zomer Helling 7 uitbreiden. “In de zomer voegen we er nog een extra event ruimte aan toe en komt er een invulling voor de enorme buitenruimte onder de oude helling.”


helling 7

Koken op vuur

Het restaurant heeft een open keuken waar er wordt gekookt op een open kachel. Gerechten worden hier bijna geheel op vuur en zonder gebruik van gas bereid. De witte brigade staat onder leiding van Carl Gast (voormalig chef-kok van Taiko), Dirk Mooren (voormalig chef-kok van MOER) en Steve Kost (voormalig souschef van Baut).

Maritieme cocktails

Naast een ruime menukaart, heeft het restaurant ook een cocktailkaart. Deze heeft een nautisch thema en is samengesteld door Tim Lefevre, barmanager van de cocktailbar Door74 in Amsterdam.