De vierde generatie van de familie Arts leidt een van de weinige echt regionaal gewortelde familiebrouwerijen die Nederland rijk is: Budels. Te midden van de explosieve groei in brouwerijen, oogt de 151-jarige Budelse Bierbrouwerij bescheiden, maar er komen maar liefst 23 verschillende Budelse bieren uit de ketels.
Tekst: Gerard Molenaar
Foto’s: Pim Ras
Budelse Brouwerij
Harry Arts is degene die het meest naar buiten treedt namens Budels. Met zus Carine en broer Gerard vormt hij de vierde generatie Arts. Zijn overgrootvader begon in 1870 een brouwerij die hij de naam “De Hoop” gaf. Het Anker in het logo herinnert nog aan die tijd. Traditioneel was Budels een echte pilsbrouwerij en nog steeds is pils het belangrijkste bier in het assortiment. Het zachte pils is de trots van de brouwerij, die zich sinds vorig jaar Hofleverancier mag noemen. “We pompen het water op uit onze eigen bron, en na een zandbedfiltratie is het perfect als brouwwater”, legt Arts uit.
Met 23 verschillende bieren in het assortiment is Budels van de nog zelfstandige Nederlandse brouwerijen die in de 19e eeuw zijn opgericht, die met het breedste assortiment. Lindeboom (ook 151 jaar) heeft er 16 en Gulpener (171 jaar) heeft er 24, maar dat is inclusief eenmalige limited editions. Die van Budels zijn, met uitzondering van de herfst- en lentebock het hele jaar door leverbaar. Ook al zo opvallend: in Budel maken ze vijf verschillende alcoholvrije bieren.
Op de hoogte blijven van tips, trends en nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Vierde generatie
Reden genoeg om met Harry Arts in gesprek te gaan, temeer omdat deze brouwerij niet hard op de trom slaat als het gaat om publiciteit. In Budel werken ze gewoon al meer dan 150 jaar door. Maar de vierde generatie drukte wel een eigen stempel. Al in 1985, toen Nederland 20 brouwerijen telde en pils een marktaandeel van 99% had, kwam de Budelse Brouwerij in een klap met drie bovengistende bieren (toen nog een bijzonderheid). De Budels Alt, De Capucijn, (een dubbel) en de Budels Parel zagen dat jaar het licht. Ze zouden de voorbode zijn van enorme waaier aan speciaalbieren. In de jaren ’90 begon de brouwerij ook met biologisch pils . Nu zijn 13 van de 23 bieren biologisch en die zijn in heel Nederland verkrijgbaar, voornamelijk in het biologische retailkanaal.
Horeca met Budels-uitstraling zie je in Amsterdam en andere plekken boven de rivieren wel, maar het blijft toch een uitzondering. De cafés met Budels als hoofdmerk bevinden zich vooral in het gebied tussen Weert, Eindhoven en Tilburg. De brouwerij heeft ook eigen horecapanden. “Er zijn ook veel cafés die Budels niet als hoofdmerk hebben, maar die wel onze bieren op de kaart hebben”, zegt Arts. “Soms ben ik verrast als ik hoor welke zaken Budels verkopen, omdat we geen zicht hebben op de distributie via de groothandel. En dan zie je dat horeca met een ander hoofdmerk wel Budelse bieren op de kaart heeft staan..”
Horecabrouwerij
“We zijn vanouds een echte horecabrouwerij” vertelt Arts, die met zus Carine de algemene zaken, verkoop en marketing regelt. “Ik doe ook de logistiek. Mijn broer Gerard is verantwoordelijk voor de het brouwproces, techniek e.d. ” In een brouwerij van deze omvang 23 verschillende bieren brouwen, moet een zeer complexe taak zijn. “We weten precies wanneer bepaalde bieren er moeten zijn en wanneer we een piek in de vraag kunnen verwachten”, reageert Arts nuchter. “Zo bezien is het helemaal niet zo complex.”
Natuurlijk voelde de brouwerij de horecasluiting goed, maar het solide bedrijf kon de klap hebben. Toch maakt Arts zich wel zorgen over de horeca. “Je hoopt toch dat de mensen na anderhalf jaar thuis te zijn geweest, weer naar de horeca willen en durven komen. Het herstel is onzeker en onze horecaklanten merken dat natuurlijk. Veel van onze horecaklanten zijn afhankelijk van verenigingen, die natuurlijk al een tijd niet bijeen zijn geweest. En neem bijvoorbeeld de plaatselijke kermis, vorig weekend. Die is normaal hier in het dorp, maar nu op een veld buiten de bebouwde kom in verband met de 1,5 meter regel. De lokale horeca heeft er daardoor helemaal niet van kunnen profiteren.”
Export naar België
Arts is trots op het feit dat de brouwerij exporteert. Naar Rusland, Frankrijk, Scandinavië, Groot-Brittannië én naar België . Dat laatste is verrassend. “Dat is vooral alcoholvrij bier. Belgische brouwers brouwen het nauwelijks en er is toch vraag naar. Wij hebben vijf varianten en we hebben er de laatste jaren veel slagen in gemaakt. In 2017 werd ons alcoholvrije pils bekroond als lekkerste van Nederland.”
De brouwerij maakt een 0.0 biologisch pils, een 0.0 radler, 0.0 wit, een 0.0 Hopped (pale ale) en een 0.0 donker bier, de Budels Malty Dark. Een brede keuze in alcoholvrij. Alleen grote brouwers zijn doorgaans zo breed in het alcoholvrije assortiment. “We zien de vraag sterk groeien. Veel horecazaken hebben meerdere varianten van ons alcoholvrije bier.”
Biologisch
Pils heeft de brouwerij in drie varianten: naast het Budels pils een biologische en een ongefilterde variant. “Het biologische honingbier loopt ook leuk. Toen we met biologisch begonnen was het nog lastig om de grondstoffen te krijgen want bij biologisch heb je natuurlijk meer last van weersinvloeden op de kwaliteit en de opbrengst. Tegenwoordig kunnen we er goed aankomen en er mooie bieren mee brouwen. Ons biologische weizen werd onlangs nog met goud bekroond.”
Naast de pilseners, alcoholvrij en het honingbier, maakt de brouwerij abdijbieren (dubbel, tripel) een amber, wit, weizen, een Belgian strong golden ale, pale ale, IPA en, verrassend, een white Gose, een fris (tarwe)bier, met een zurige smaak.
Familie
Als het gesprek iets duidelijk maakt, is dat de tijd hier geen vat krijgt. Er heerst rust en de brouwerij heeft geruisloos ingespeeld op een markt die sterk is veranderd. “In 1980 waren er 20 brouwerijen, nu meer dan 800. Een versnipperde markt waarin consumenten open staan voor nieuwe bieren. Met onze visie op bier reageren we op de marktvraag. Je moet je marktgevoel vasthouden en concurrerend zijn. We zijn goed door de coronacrisis gekomen. En we gaan nog lang door”, reageert Arts op een vraag over de toekomst. “De brouwerij heeft in de geschiedenis meer stormen getrotseerd. We vinden het alle drie erg leuk en we blijven dit nog lang doen. We zijn hier inclusief variabele krachten met 15 tot 20 medewerkers. We vallen qua omvang misschien tussen tafellaken en servet, maar we hebben een goed verhaal en het is belangrijk dat we dát goed vertellen.”
Op de hoogte blijven van tips, trends en nieuws? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!