coronasteun

Bijna de helft van de NOW-aanvragen komt van horecabedrijven

Bijna de helft van de toegekende aanvragen voor coronasteun, de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), is afgelopen periode naar horeca- en cateringbedrijven gegaan. Dat meldt uitvoeringsinstantie UWV, dat de aanvragen voor de NOW verwerkt.

NOW

De horecasector is zwaar getroffen door de coronacrisis. Restaurants, kantines en cafés moesten gedwongen sluiten en de horeca is enkel open voor afhaal. De overheid wil werkgevers die door de coronacrisis met omzetverlies te maken hebben tegemoetkomen met de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid, NOW.

Enkel als een bedrijf naar aanleiding van een buitengewone omstandigheid, zoals de coronacrisis, in de financiële problemen komt, mag er een aanvraag gedaan worden voor financiële steun. Met deze regeling kunnen werknemers met een vast of flexibel contract toch doorbetaald worden met als gevolg dat er zo veel mogelijk banen behouden kunnen worden.

Aanvragen coronasteun

In de zevende periode van de regeling, november en december van 2021, zijn er bijna 28.000 aanvragen voor financiële steun gedaan. Hiervan zijn er ruim 22,5 duizend goedgekeurd. Naar aanleiding van deze aanvragen zou het salaris van zo’n 425.000 werknemers uitbetaald kunnen worden. Van de 28.000 aanvragen zijn er 10.689 afkomstig van horeca- en cateringbedrijven voornamelijk uit gebieden rond Amsterdam, Utrecht en Rotterdam.

Volgens uitvoeringsinstantie UWV, dat de aanvragen voor de loonsteun verwerkt, zijn er in de zevende periode 587 miljoen euro aan voorschotten aan ondernemingen toegekend. Een groot deel hiervan, 212 miljoen euro, was bestemd voor de horecasector. Deze bedragen zijn nog niet definitief aangezien bedrijven nog aanvragen kunnen indienen tot eind januari 2022.

Op de hoogte blijven van alle trends in de horeca? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!