Biertypengids krijgt herdruk
Biernieuws
Foto Rick Kempen

Brouwers doneren voor nieuwe biertypengids

Peter Rouwen lokte op zondag 2 augustus een aantal biervrienden naar zijn brouwerij Noordt in Rotterdam. De reden voor de bijeenkomst bleef vooraf geheim. Tot ieders verrassing reikte Peter samen met Willem van Waesberghe, Global Master Brewer van Heineken, een cheque uit aan auteur en biertypenspecialist Derek Walsh en Fedor Vogel, uitgever van Bier! Magazine en diverse bierboeken.

Hiermee willen Rouwen en Van Waesberghe stimuleren dat er een actuele versie komt van de Biertypengids van Derek Walsh uit 2002. Zij vinden een heruitgave belangrijk voor de biersector.

De biertypengids was destijds een unicum in Nederland. In die tijd kwamen er internationaal voor het eerst serieuze boeken over biertypen. Het boek van Walsh vond gretig aftrek en is al jaren niet meer leverbaar. Veel bierprofessionals hebben het op hun verlanglijst staan, maar ook tweedehands is het boek nauwelijks te vinden.

Nieuwe editie komt er

Zowel Derek Walsh als Fedor Vogel waren aangenaam verrast. Ze zijn beiden al jaren in gesprek over een nieuwe editie van de Biertypengids, maar zo’n project komt moeilijk van de grond. Door de flinke duw in de rug van Heineken/Noordt is nu het laatste zetje gegeven om de nieuwe editie van de Biertypengids ook echt te gaan realiseren. Voordat het zover is moet er nog wel wat water door de Maas, aangezien auteur Derek Walsh nog veel werk heeft om alle bestaande bierstijlen te actualiseren, nieuwe bierstijlen toe te voegen en nieuwe inzichten mee te nemen in de recepturen en beschrijvingen (veranderde brouwtechnieken, groter aanbod aan brouwingrediënten, nieuwe hopvariëteiten, etc.). De uitgeverij Birdy Publishing zal er daarna een fraai geïllustreerd boekwerk van gaan maken, zo is de bedoeling.

Nieuwe bieren

Peter Rouwen had nog een verrassing voor zijn gasten. Na zijn LagerLab, in samenwerking met Beerwulf, brouwde hij weer twee lagers. Een India Pale Lager (IPL). Een ondergistende double ipa met cryo hops*. “Een vol fruitig bier met een hoge doordrinkbaarheid en een soepele instap”, zegt Rouwen, die haver, tarwe en gerst gebruikte voor de IPL. “Vol tropisch fruit en veel citrus in de finish.” Deze (double) IPL heeft  9 % alcohol, een bitterheid van 35 EBU.

Daarnaast verraste Rouwen zijn gasten met een laaggegiste stout van 9,5% en eveneens 35 ebu. “Vol chocolade met warme tonen van vanille en mokka. In de finish wat hout en zwart fruit. Door de lage gisting komen de mouten mooi naar voren”, zegt Rouwen, die met veel plezier lagers brouwt naast zijn uitgebreide programma bovengistende bieren.

www.brouwerijnoordt.nl

*cryo hops zijn hoppen in poedervorm. Met vloeibare stikstof wordt de hoptemperatuur drastisch verlaagd. Daardoor wordt de lupuline, de stof die de brouwer nodig heeft voor aroma en bitterheid, gescheiden van de hopplant. Zo krijg je een geconcentreerde poeder met een hoog rendement voor de brouwer.

Foto: Rick Kempen (Bier&cO)

biertypengids

Gerelateerd nieuws

vrijdag 7 december 2018