arendsnest
Branchenieuws

Proeflokaal Het Arendsnest bestaat 20 jaar

Proeflokaal Het Arendsnest in Amsterdam is vanwege de strengere coronaregels tijdelijk dicht. Vóór dat die regels ingingen, belden we met eigenaar Peter van der Arend: het Proeflokaal bestaat namelijk twintig jaar. Een felicitatie waard! Overigens opende Van der Arend vorige week een biershop aan de Overtoom om liefhebbers alsnog van goede bieren te voorzien.

Tekst: Gerard Molenaar

1.Waarom besloot je destijds een café met Nederlandse bieren te beginnen? arendsnest“Het was mijn droom ooit een eigen café te hebben. Ik kwam regelmatig bij Brouwerij ’t IJ en daar ontstond de passie voor bier. Uiteindelijk werd ik de eerste vertegenwoordiger van Jopen. Café-eigenaars vertelden dat ze alleen maar Belgisch bier wilden. Dat frustreerde mij. Ook wilde ik dat bier op dezelfde manier werd benaderd als wijn. Daarom begon ik met Het Arendsnest. Het aanbod was beperkt, de distributie slecht, dus ik haalde het bier zelf op.

2.Als je nu naar je bierkaart kijkt, staan daar veel meer Nederlandse brouwerijen op. Wat is er nog meer veranderd? “Toen ik begon waren er ongeveer dertig brouwerijen en vijf jaar later pas 53, dus ja, er is een hoop veranderd. Bittere en zure bieren waren moeilijk te verkrijgen. Je had Jopen Hoppen, Christoffel Blond en SNAB Pale Ale. Die bittere bieren verkochten wij toen al heel erg goed. Zuur was er gewoon niet. De kwaliteit is zeker verbeterd, alleen zijn er nu zoveel meer brouwerijen dat er toch ook weer “minder” kwalitatieve bieren tussen zitten. We hebben de mooiste Nederlandse bieren op onze 52 tapkranen.”

3.Zijn de gasten in die twintig jaar veranderd? En hun smaak? arendsnest“Vroeger lag de gemiddelde leeftijd van onze gasten beduidend hoger. Nu ontvangen we ook een jonger publiek. En qua smaak: hoppige bieren zijn het populairst maar, een mooi glas Chateau Neubourg wordt ook zeer gewaardeerd. Internationaal hebben wij overigens ook naam gemaakt en worden we genoemd in het rijtje must-go plekken voor de bierliefhebber die naar Amsterdam gaat! Later kwam American BeerBar BeerTemple ook in dit rijtje."

4.Wat is de succesfactor van Het Arendsnest? “Wij verkopen het Nederlandse product; niet alleen het bier, ook ons gedestilleerd is honderd procent Nederlands. Daarnaast serveren wij een breed Nederlands assortiment van mooie kazen en worsten. Alles van eigen bodem.”

5.BEER Loves FOOD, ook een van je zaken, staat te koop. Waarom? arendsnest“Op het moment heb ik nog vier cafés in het Amsterdam. Voor de coronacrisis had ik al besloten er een te verkopen: Craft & Draft. Dit is het enige café waar ik maar vijftig procent eigenaar van ben. Dit café zal worden overgenomen door een medewerker. Samen met mijn team heb ik keihard gewerkt om van BEER loves FOOD een succes te maken. Dit was een moeizaam proces, maar eindelijk hebben we de formule gevonden. En toen kwam de corona-uitbraak ... In het begin kon ik bij mijn ouders terecht voor een lening, maar daarna heb ik alles met eigen middelen opgebouwd. Nu ik zelf weer achter de bar moet gaan staan, wordt het moeilijk om drie cafés te runnen. Vandaar dat wij ons gaan focussen op Proeflokaal Arendsnest & American BeerBar BeerTemple."