Biernieuws

Gouda viert jubileum met Kruidig Gouds 750 bier

Gouda viert feest. De vijf Goudse brouwerijen brouwden ieder een bier ter ere van het 750-jarig bestaan van de stad. Een jury bepaalde op 8 februari in ABT-café De Goudse Eend welk bier het officiële Gouda 750-bier is. Kruidig Gouds 750 van brouwerij De Goudsche Leeuw werd de winnaar. Het goede nieuws is dat de andere brouwers hun jubileumbier ook op de markt gaan brengen, zodat de Goudse horeca straks vijf unieke bieren op de kaart kan zetten, misschien wel te combineren met mooie Goudse kazen.

Tekst: Gerard Molenaar Foto's: Hermen Buurman

Horecaondernemer Jeroen Carol-Visser van biercafé De Goudse Eend en de Goudse fotograaf Hermen Buurman namen het initiatief voor de verkiezing. Carol-Visser betrok collega-horecaondernemer en biersommelier Ton Vergeer van BarBier erbij en schreef een wedstrijd uit voor de burgers van Gouda, met als inzet twee juryplaatsen. Ook burgemeester Pieter Verhoeve en wethouder binnenstad Thierry van Vugt maakten deel uit van de jury.

De vijf bieren vielen in de smaak, maar de jury kon toch vrij eenvoudig een winnaar bepalen, zij het dat de nummer twee, het stroopwafelbier Bunnik’s Bakkerijtje van Bunnik’s Bierbrouwerij, in punten heel dicht achter de winnaar zat. Goed voor een eervolle vermelding.

Biersommelier Ron Rabauw (l) en burgemeester Pieter Verhoeve
Foto: Biersommelier Ron Rabauw (l) en burgemeester Pieter Verhoeve

Bierstad Gouda

Gouda is een grote naam in de Nederlandse biergeschiedenis. Met Delft en Haarlem hoorde Gouda bij de grootse brouwsteden in de late Middeleeuwen. In de 12e en 13e eeuw was hop nog niet bekend als ingrediënt en werd een kruidenmengel, genaamd gruit, toegevoegd om het bier op smaak te brengen en de houdbaarheid iets te verlengen. Gruitbier was dus de standaard. Vanaf de 14e eeuw deed vanuit Duitsland (Hamburg) hop zijn intrede en werd er ook in Gouda steeds meer hoppenbier gebrouwen. De hop gaf niet alleen bitterheid, maar maakte het bier veel langer houdbaar. Dit hoppenbier bestond voor een deel uit tarwe en haver, maar nieuw was de toevoeging van dure gerstemout. Om een goedkopere variant te maken, werd vanaf het begin van de 15e eeuw het bestanddeel gerst teruggebracht en werd de totale hoeveelheid mout verminderd. Deze goedkope variant bevatte minder alcohol en werd Koyte of Kuytbier genoemd. Gouds Kuyt was een groot succes. Gouda, de grootste bierstad van Holland, telde in de tweede helft van de 15e eeuw zo’n 200 brouwers. De ligging aan het water was gunstig voor export en dat gebeurde dan ook op grote schaal. Het Gouds Kuyt ging naar de zuidelijke Nederlanden. Gouds Kuyt wordt nogal eens verward met gruitbier, maar dát was dus het bier van de late middeleeuwen, waarin geen hop was toegevoegd. Gouds Kuyt bevatte wél hop.

Biersommelier Ton Vergeer en wethouder Thierry van Vugt

Foto: Biersommelier Ton Vergeer (l.) en wethouder Thierry van Vugt

Mooie bierverhalen

Bij de jurering werden ook punten toegekend voor het verhaal van de brouwers. De jury constateerde dat alle brouwers een goed verhaal hadden bij het bier dat ze hebben gebrouwen. De brouwhistorie van de stad komt in alle verhalen aan bod. Twee verhalen sprongen er uit door de toevoeging van typisch Goudse ingrediënten: een bier met siroopwafel en een bier waarin kaaswei is verwerkt.

De brouwerijen en hun bieren:

De winnaar

Stadsbrouwerij De Goudsche Leeuw met Kruidig Gouds 750. Dit donkere bier met mooie aroma’s van karamel, drop en salmiak, krijgt de kruidigheid uit het gruitmengsel dat is toegevoegd. Nee, het is geen gruitbier, want er zijn ook oude Europese hopsoorten toegevoegd. Maar gagel, salie, rozemarijn, duizendblad en koriander geven het bier een kruidig karakter. Verder bevat het naast gerst de traditionele ingrediënten haver en tarwe. Het biedt een mooie balans met een fijne bittere en kruidige afdronk. Een feestelijk bier voor alle seizoenen.

Bunnik's Bierbrouwerij verdient een eervolle vermelding. Door samen te werken met Berg’s Bakery, die siroop gebruikt van handelshuis C.J. Boer in het historische centrum van Gouda, is dit een echt Gouds siroopwafelbier geworden. Goudser kan bijna niet. En je krijgt wat je verwacht bij een Siroopwafelbier: iets zoetig en plakkerig, maar vol van smaak.

Dan de drie andere brouwerijen in alfabetische volgorde

Brouwerij 1923 brouwde 1923 verlaat, geïnspireerd op de stad en het water. Een verlaat is een kleine sluis en Gouda had er talloze. De roodgoude gloed van het bier verwijst volgens de brouwer naar het Goudse water. De lichte rooktonen in het bier naar de turf uit de omliggende polders.

Brouwerij Hopman brouwde Hopman Kuit Gouda 750, een kuitbier met in het recept de historische verhouding tussen  haver, tarwe en gerst. De moderne twist is de toevoeging van Mosaic-hop, die een aroma van dennengeur geeft.

De Nieuwe Brouwerij brouwde een bier dat is gebaseerd op een historisch kuitbierrecept, waaraan kaaswei is toegevoegd. ‘Goudser kan niet’, zegt de brouwer
 

Onder de indruk

“Ik ben onder de indruk van de bieren en de combinatie met de verhalen van de brouwers achter het bier. Er is duidelijk nagedacht over de bierhistorie van de jarige stad en het gemaakt feestbier”, zegt Jeroen Carol Visser van De Goudse Eend.

Biersommelier Ton Vergeer van BarBier: “Een erg leuke bierbrouwwedstrijd. We hebben gejureerd met vijf inzendingen van Goudse Brouwers. het niveau was verrassend goed. Gouds kruidig 750 kwam als terechte winnaar uit de bus. Mooi kruidig biertje, een zoetje een bittertje. Het heeft alles om te winnen. Felicitaties voor de Goudsche Leeuw! Als BarBier gaan wij een proeverij op de kaart zetten met deze mooie Goudse bieren.”

Horecaondernemers Ton Vergeer en Jeroen Carol-Visser

Foto: Horecaondernemers Ton Vergeer en Jeroen Carol-Visser

De jury:

  • Ton Vergeer, BarBier, biersommelier
  • Ron Rabauw, biersommelier
  • Gerard Molenaar, biersommelier, redacteur Entree
  • Jeroen Carol-Visser, Biercafé Cafe De Goudse Eend
  • Pieter Verhoeve, burgemeester Gouda
  • Thierry van Vugt, wethouder binnenstad
  • Andreas van Winssen, inwoner Gouda
  • Christian Schot, inwoner Gouda
  • Hermen Buurman, fotograaf

Kruidig Gouds 750

Foto: De jurering werd gehouden in ABT-café De Goudse Eend

 

Gerelateerd nieuws